2008

UITSLAGEN ‘SECTORKAMPIOENSCHAPPEN’ te BEERVELDE op 15 juni 2008

 
jong en oud 2008

VEERTIENJARIGE WORDT BOOGSCHUTTER
Het Nieuwsblad van 12/06/2008

EEKLO – Boogschieten is niet alleen een sport voor mensen op leeftijd.  Bij de Koninklijke Handbooggilde Sint-Sebastiaan De Lieve mochten ze onlangs de veertienjarige Pieter Jan Bogaert als nieuw lid verwelkomen.
De eeuwenoude schuttersgilde, die in het Heldenpark actief is, heeft een ledenbestand van respectabele leeftijd. ‘Het is waar, onze sport vergrijst stilaan’, geeft voorzitter Pol Timmerman toe. ‘Maar af en toe duikt eens een jonge schutter op, zoals Pieter Jan nu. Veertien jaar is natuurlijk wel erg jong, zeker omdat hij af en toe eens met onze ruwe schutterstaal wordt geconfronteerd. Maar ik zie dat het manneke er een hart voor heeft, dus waarom niet? Jonge schutters zijn zeldzaam bij ons. Destijds was Peter Fordeyn ook nog lid op zijn twaalfde, maar die heeft uiteindelijk voor het voetbal gekozen. En daar werd hij topschutter!’ Pieter Jan Bogaert legt uit hoe hij aan die toch wel aparte hobby is gekomen: ‘Op school kregen we een boekje waarin alle Eeklose sporten stonden opgesomd en ik zag het boogschieten daartussen staan. Dat sprak me wel aan en ik ben eens langs geweest op een oefening. Ik mocht meteen eens proberen en ik was snel verkocht. Er is daar een wijze sfeer. Neen, ik heb er geen probleem mee dat ik daar als jong kereltje tussen die oudere mannen sta. Integendeel, ze kunnen me goed helpen.’ (emv)

 

KONINGSSCHIETING 2008 : Georges Vercauteren

Georges VercauterenSinds mensenheugenis gaat de Koningschieting van onze Gilde door op 1 mei. Dit jaar niet dus ! Omdat de Dag van de Arbeid samenviel met Hemelvaartsdag waren er nogal wat communiefeesten voorzien. Ook de kerken waren op deze dag meestal bezet. Het was van 1913 geleden dat dit fenomeen was voorgekomen en troost u allen : de volgende keer situeert zich in 2160 en dat zullen wij alvast niet meer meemaken. Noodgedwongen werd dus uitgeweken naar zaterdag 26 april. Alsof onze patroonheilige iets goed te maken had kregen we die aprildag schitterend weer. Na een woord van onze Hoofdman (die de misviering moest vervangen) en een minuut stilte voor onze overleden confraters konden we aanschuiven voor het traditionele ontbijt. Eens de buik(jes) gevuld trokken we naar de herbergiers die als ereleden de maatschappij steunen. Om 12.30 uur waren we opnieuw in ons vertrouwde kantientje in het ‘Heldenpark’ waar een lekker soepje en daarna frietjes met stoofvlees op het menu stonden. Het hoogtepunt van de dag begon echter om 1400 uur.
De aanwezige confraters schreven zich in om een waardige opvolger van onze Sire te bejubelen.
De drie getuigen werden geloot, de Koningsvogel naar zijn eenzame hoogte van 28 meter gehesen en de volgorde van schieten werd bepaald. Met het ‘gildekanon’ werd de schieting geopend.
Patrick Vertenten zelf, die als Keizer niet mocht kampen voor de Koningstitel, kreeg een ereschot.
Zijn pijl suisde rakelings naast de oppergaai. Een schot een Keizer waardig!
Toevallig kwam Rony Bauters als nummer één uit de trommel zodat de schutters alfabetisch mochten aantreden. Pijl na pijl werd op de Koningsvogel afgevuurd. Sommigen misten van een haartje. Toen we langzamerhand het einde van het alfabetische lijstje naderden kreeg iedereen al hoop op een tweede ronde en een extra kans. Dit was echter zonder onze laatste deelnemer gerekend. Georges Vercauteren bleef ijzig kalm, hield koelbloedig zijn miklijn en pardoef daar kwam de oppergaai naar beneden gedwarreld. De nieuwe ‘Koning’ mocht direct de gelukwensen van zijn medeschutters ontvangen.
Even later werd Georges door de uittredende Koning-Keizer de breuk omgehangen. Deze mag hij een jaar dragen en zijn naam zal worden toegevoegd op de zilveren plaatjes die de ketting sieren.

Comments are closed.