2007

OPNIEUW EEN KEIZER NA 128 JAAR – KONINGSSCHIETING 1 MEI 2007  : Vertenten Patrick

keizer1879
Exact 128 jaar hebben ze er moeten op wachten , de handboogschutters op staande wip van Sint Sebastiaan de Lieve uit Eeklo. Inderdaad uit de analen blijkt dat het van 1879 geleden was dat de regerende Sire zijn titel drie opeenvolgende keren kon binnenrijven. Meer dan een eeuw geleden lukte Emile Van Tenten dit huzarenstukje en sinds
1 mei 2007 kan ook Patrick Vertenten (what’s in a name ?) zich Keizer noemen. Vorig jaar werd een jubileumjaar daar de vereniging zijn 600 jarig bestuur vierde en daarmee ruimschoots de oudste Eeklose vereniging is. Sinds 1863 mag de vereniging van erevoorzitter
Luc Ryckaert en voorzitter Pol Timmerman de benaming “ Koninklijk” in het vaandel voeren. Een vaandel dat trouwens werd geschonken door de overgrootvader van onze huidige Vorst en waar de schutters bijzonder trots op zijn.
Tradities zijn er om in ere te worden gehouden en daarom wordt het seizoen ingezet met een H. Misviering in de O.L.-Vrouwparochie. Daarna trekken de leden naar de herbergiers die als ereleden de maatschappij steunen.
Na het lessen van de dorst worden rond de middag de beentjes onder tafel gestoken om ook de honger te stillen.
sire2007
Hoogtepunt van de dag is echter de eigenlijke Koningschieting.
Om 14.00 uur schreven 54 leden-confraters zich in om hun geluk naar de oppergaai te wagen. Het reglement voorziet dat drie getuigen worden uitgeloot die tijdens de schieting alles op juistheid moeten controleren, te beginnen met het plaatsen van de Koningsvogel. Voor die gelegenheid zijn alle andere spillen van de wip verwijderd en prijkt de Koningsvogel of “papegaeij” op een eenzame hoogte van 28 meter. Iedere schutter krijgt één pijl om die vogel te raken.
Patrick Vertenten haalde in 2005 de hoofdvogel naar beneden en kon ook in 2006 – zoals de traditie het voorschrijft – dank zij zijn privilege als heersende Sire – met één van de twee ereschoten zijn titel zonder tegenspraak verlengen.
Om zich tot Keizer te tronen moest hij dus nu ook bijzonder trefzeker zijn. Geen gemakkelijke opgave want in de loop van de voorbije eeuw lukte het geen enkele schutter drie keer na elkaar de beste te zijn. Evremond De Roo (1948-1949), Edmond De Munck (1963-1964), Emiel Lambert (1975-1976), Roger D’Haenens ( 1985-1986), Etienne Roegiers ( 1989-1990), Eric Preem ( 2000-2001) en Gilbert Ramont (2003-2004) kwamen in de loop er jaren net dat tikkeltje tekort om zich in de kronieken te schieten. Na het afschieten van het Gildekanon kon de schieting van start beginnen. De twee ereschoten van Patrick gingen rakelings naast en dus mochten alle leden hun kans gaan op de oppergaai. Bij zijn “gewone beurt” raakte Patrick de hoofdvogel vol. Niemand van de ingeschreven leden lukte hetzelfde en dus mocht de nieuwe Keizer de gelukwensen van zijn confraters in ontvangst nemen. Daarna kreeg de nieuwe Keizer de breuk omgehangen. De breuk is een zilveren ketting die om de hals wordt gedragen en alle namen van de Koningen vermeld. Na de huldiging van de Keizer werd overgegaan tot het uitdelen van de prijzen van het afgelopen seizoen. De prijs van fietsenhandel De Muynck werd afgeschoten door Daniël Moens, de prijs van de firma Gebroeders Timmerman NV werd gewonnen door Patrick Vertenten.

 

Comments are closed.