2006

SIRE VERLENGT TITEL TER GELEGENHEID VAN 600-JARIG BESTAAN
SINT-SEBASTIAAN DE LIEVE EEKLO – 2006 –

Patrick_2006Traditioneel is één mei de feestdag voor de handboogmaatschappijen op de staande wip. Sint Sebastiaan De Lieve, gehuisvest in het Heldenpark in Eeklo, en dit jaar haar 600-jarig bestaan vierend, begon haar feestdag traditioneel met een Eucharistieviering in de Oostveldstraat.
Om 09.00 uur namen een veertigtal vroege vogels deel aan de misviering. Na de mis werd een gratis ontbijt verzorgd voor alle leden en hun echtgenotes. Na het ontbijt werd een bezoek gebracht aan de sponsors en om 12.30 u werd een middagmaal aangeboden.
Om 14.00 uur schreven 37 leden zich in voor het belangrijkste deel van de dag, de Koningschieting. Alle andere spillen worden dan van de wip verwijderd en de hoogvogel wordt dan alleen 28 meter hoog gehesen.  Patrick Vertenten die vorig jaar bij zijn eerste schot de hoogvogel naar beneden haalde en toen de koningstitel 2005 veroverde, had – zoals de traditie het voorschrijft – het privilege twee schoten te mogen doen waarbij zijn titel zonder tegenspraak werd verlengd indien hij erin slaagde tijdens deze twee schoten de hoogvogel naar beneden te halen. Het eerste schot ging rakelings langs maar bij zijn tweede schot raakte hij de hoogvogel vol en mocht hij de gelukwensen van zijn confraters in ontvangst nemen.
Patrick mag zich ook in 2006 koning van Sint Sebastiaan De Lieve Eeklo noemen.
Indien hij er volgend jaar in slaagt zich nogmaals koning te schieten krijgt hij de titel van Keizer. Uit de analen van de schuttersmaatschappij, die tevens de oudste vereniging van Eeklo is, blijkt dat het van 1879 geleden is dat er nog iemand de titel van Keizer heeft mogen dragen.
Als afsluiter kan worden gezegd dat hoewel de weergoden ons in de steek lieten, het toch weer een aangename feestdag was voor alle schutters en hun familieleden.
KSV Meetjesland Koningsschieting : Daniël Moens
koning2010In ons eigen Heldenpark ging op 21 mei de koningsschieting van het Meetjesland door.
65 schutters bekampten elkaar voor deze hoogste eer.
Na een eerste ronde, waarbij iedere deelnemer 3 individuele pogingen kreeg,
bleken 9 schutters de hoofdvogel te hebben geraakt.
De azen kwamen respectievelijk uit de schuttersverenigingen van Eeklo (3), Bassevelde (3), Zelzate (2) en Lembeke (1).
Afkampen dus ! En wat bleek : na de 4de ronde bleven slechts 2 schutters in koers voor de hoogste eer : Raf De Wispelaere en Daniël Moens.
Beiden lid van Sint Sebastiaan-De Lieve – Eeklo !
Het was tenslotte Daniël die zich bij zijn derde schot tot Koning van het Meetjesland kroonde.
Proficiat Daniël !

Comments are closed.